kolmapäev, veebruar 21, 2007

Praktilist infot Marokos reisimiseks

Bussisõit

Üldiselt on bussisõit Marokos odav (arvestades vahemaid). Kõige kallim firma on CTM - bussid on korralikud ja pagasi kohta saab eraldi pileti. Samas on ta teistest firmadest 20-40 % kallim ja sobivaid bussiaegu ei pruugi olla.
Tähtis on osta pilet kassast, mitte suvalise tüübi käest, kes karjub mingi koha nime ja teile juurde hüppab (kuigi nemad on ka ametlikud piletimüüjad, siis nad kipuvad natukene juurde lisama).
Tuleks küsida kohe piletit ostes, palju pagasitasu on. Nagunii nõutakse rohkem, aga vaidluseks on see hea argument. Pagasitasu on tegelikkuses täiesti eksisteeriv asi, mida maksavad ka kohalikud. Õiglane pagasitasu koti eest on 3-5 DHM, aga turistidel on seda raske saavutada. Politseiniku käest tasub alati abi otsida, sest nende püha kohus on hoolitseda selle eest, et turist jälle tõmmata ei saaks. Või saaks ainult mõõdukalt tõmmata.
Edasi toon ära, palju me maksime bussisõitude eest ja palju pagasi eest (per face). Sulgudes on see, palju alguses küsiti pagasitasu.

Fes ---> Erfoud /97 DHM / 5 DHM (5 DHM)
Erfoud ---> Mezouga (grande taxi) / 25 DHM / -
Mezouga ---> Rissani
(grande taxi) /33,3 DHM / -
Rissani ---> Marrakech /140 DHM / 3 DHM (10 DHM)
Marrakech --->
Essaouria / 35 DHM / 20 DHM (13,3 DHM)
Essaouria ---> Meknes / 140 DHM / 5 DHM (5 DHM)
Meknes --->
Ouezzane / 30 DHM / 0 DHM (?)
Ouezzane ---> Chefchaouen (CTM) / 20 DHM / 3,3 DHM (3 DHM)
Chefchaouen ---> Fes / 50 DHM / 5 DHM (10 DHM)


Majutus

Majutus on ka Marokos pigem odavapoolne. Kui eriti odavalt tahta, võib saada ka 30 DHMi eest. Meie maksime üldiselt 50 DHMi näkku, sest meile oli küllaltki tähtis sooja vee olemasolu. Alati tasub ka kontrollida, kas vesi ikka on soe.
Meie laisaks taktikaks oli see, et lasime ennast vedada kuskile mingil suvalisel tüübil. Ilma kohalike abita oleks mõningaid kohti lausa võimatu leida.

Söök

Söök on Marokos üldiselt hea. Eestlase jaoks on kindlasti püsiv ahvatlus värsked mandariinid ja maasikad. Ligikaudsed hinnad siis (veebruaris):

1 kg apelsine - 3 DHM
1 kg mandariine - 4-7 DHM
1 kg maasikaid - 20 DHM
Münditee - 5 DHM
Munasai bussis - 3 DHM
Kuum sai grill-lihaga - 10 DHM
Suur baguette - 15-20 DHM
1,5 l vett - 5-6 DHM
Cuscus, tajine jt road restoranis - 25-30 DHM
Grillitud mereannid turistikohas - 30-35 DHM
Paneeritud kala kohalike söögikohas - 15 DHM
Poms (kohalik õunalimps - 1 l) - 6 DHM
Värskelt pressitud apelsinimahl (klaas) - 3-4 DHM
Kakuke - 1-2 DHM
Koogid - 2-4 DHM
Värsked pannkoogid (tk) - 3 DHM
Teod (ports) - 5-10 DHM

Üldiselt...

Üldmulje Marokost jäi positiivne. Kuigi on palju neid, kes näevad Sinus eurohunnikut, siis vähemalt samapalju on toredaid ja ausaid inimesi, kes Sind lihtsalt aidata tahavad. Jutt politseiriigist on mõnes mõttes arusaadav (kohalik sõber ei tohi Sulle ilma vastava loata linna näidata), samas meie dokumente ei kontrollinud politsei kordagi.
Iga hinna üle on võimalik tingida ning juhul, kui üritatakse nöörida, tuleb lihtsalt oma õiguste eest julgelt välja astuda. Vajadusel võib ähvardada politseiga (töötab hästi). Ilusamad on väikesed kohad, mitte turismikeskused, samas viimased on n-ö euroopalikumad (prügikastid ja puha). Veebruar oli väga mõnus aeg siin riigis viibida, sest vahepeal oli mõnusalt soe ja päikesepaisteline, samas mitte liiga kuum. Samuti väike kogus turiste (jättes poolakad välja).
Lõuna-Maroko (Lääne-Sahara) on veel avastamata, seega tuleb millalgi uus reis ette võtta:)))


5 kommentaari:

Anni ütles ...

Pildid on müstiliselt ilusad :)

Anonüümne ütles ...

Tore, et olete viitsinud reisikirjelduse netti ülesse panna. Oli igati huvitav lugemine ja muidugi fotomaterjal andis ka täpsema ettekujutuse riigist.
Sain palju olulist infot reisi planeerimiseks.

Kadri

Anonüümne ütles ...

Aitäh, et jagasid! Väga muhe ja asjalik blogi, mis andis palju kasulikku infi oma reisi planeerimiseks :) Mõnusaid elamusi edaspidiseks!

Anonüümne ütles ...

mida ma otsin, aitah

Anonüümne ütles ...

miks mitte:)